Om denna sidan

Om mig och mina hundar
Läs merKontakt
Sedan 2007

Redan 2005 kom jag i kontakt med rasen och blev intresserad – dock dröjde det ytterligare drygt 2 år innan jag kom till skott och hämtade hem min första Braque Français; Tati de la Balingue.

Anledningen till att jag fastnade för rasen var att jag ville ha en lugn, stabil och ändå rapp stående fågelhund – utan att riskera olyckor med alltför skarpa raser.

Det har verkligen varit en matchning – som hand i handske. 

Sedan 2007 har jag haft fyra st Braque Français och i skrivande stund har jag två stycken; nytillskottet Topaze du Domaine de Saint Louis och äldsten Elof de la Balingue – vars wing mate, syster/fru och bästa vän somnade in 2022-02-21 efter några veckors vikande hälsa, nästan 12 år gammal. De tre första från samma uppfödare i Frankrike – dock utan närmare släktskap. Topaze kommer från en annan uppfödare men har blodslinjer från ovan nämnda uppfödning (Annick Bessons kennel Balingue).

 

Historik

Det finns två typer av Braque Français; Type Gascogne och Type Pyrenées. Bägge härstammar från sydvästra Frankrike och centrala Pyrenéerna där de behållits utan inblandning av andra raser. Denna rasvariant är mer smidig, mindre och lättare än Type Gascogne. I övrigt är de båda varianterna mycket lika varandra – på denna sida är det den mindre (Type Pyrenée) som beskrivs och nämns.

Förmodligen har de flesta fågelhundar snarlika anfäder sedan hundra-/tusentals år tillbaka och dess egenskaper har formats utifrån arv och inte minst miljö. Dessa franska stående fågelhundar har brukats som lokala bönders jakthundar, allround för det viltet som finns i södra och mellersta Frankrike; fältvilt. Eftersom fokus har varit mer på jaktliga egenskaper än utseende så har även dagens individer ett starkt jaktintresse och driv! 

Syftet med denna sida

Min mission

Förvisso har jag en hane och en tik, dock har jag aldrig egentligen haft för avsikt att föda upp valpar av rasen Braque Français. Däremot är jag extremt glad för rasen och otroligt nöjd med mitt val – de passar mig och mina jaktliga och övriga förutsättningar ypperligt och det vill jag gärna berätta mer om.

Jag tycker att flera jägare/hundägare förtjänar denna ras som jaktkamrat och familjemedlem!