Historiken om Braque Français

Kortfattat

Rasen Braque Français, type pyrénées anses ha sitt ursprung från en antik fågelhundstyp som var spridd över Frankrike och centralpyrénéerna. I slutet av 1800-talet började hundarna bli sällsynta och i början av 1900-talet skedde ett räddnings- och rekonstruktionsarbete av rasen. År 1975 skedde en uppdelning i Braque Français, typ pyrénées (en mindre variant) och Braque Français, typ gascogne (en större).

Numera är raserna väletablerade och uppskattade i hemlandet och båda varianterna är kända som mycket goda jakthundar. Raserna förekommer sparsamt utanför sitt hemland – även om den börjar spridas mer och mer. Rasen används vid praktisk jakt på fågel som ställande och apporterande hund samt vid eftersöksarbete – kort sagt att kunna hantera hela viltfinnarprocessen.

Dess uthållighet, snabbhet, viltintresse och förmågan att lära lätt, är några av fördelarna som underlättar det jaktliga kamratskapet. Idealtemperamentet för Braque Français beskrivs som ”vänlig, social, mild och undergiven”. Det är en hund med pigga fötter och en snabb, effektiv, flytande framfart.

Mina BF:s genom tiderna

Tati

2007-2008

 

 

elof

2009 – 

 

 

fifi

2010 – 2022

 

Topaze

2022 –

 

 

Quick Links

h

Flera hundar i landet

Hälsa på?

Skåne, Malmö/Annelöv