Genom åren har det hänt en hel del – avseende att importera hundar från andra länder. Det har även svängt en del fram och tillbaka – på gott och ont…

När jag hämtade mina hundar var det ett visst pappersarbete, som förvisso gick smidigt med Jordgruksverkets underlag och kundtjänst 🙂 – fördelen var att jag kunde få hem dem när de var 2månader drygt, genom att flyga hem med dem i kabinen (som handbagage 😉 ). På så vis fick jag chans att vara med dem i värdefull tid i deras unga år och transportera hem dem i tryggt förvar.

Myndigheter i Sverige

Nuförtiden är det ändrat (nya regler från 2015) som iofs gör det enklare och nästintill utan pappershantering med godkännande från svenska myndigheter – å andra sidan måste de vaccineras mot rabies, som inte kan göras innan 3mån ålder + 3 veckor för vaccinet att verka. Som medför att valpen/unghunden blir 3månader och 3 veckor ung – å andra sidan ges möjlighet att hämta hem hunden på valfria sätt, i bil, tåg eller flyg (dock i transportbur då de sannolikt är för tunga för att gå som handbagage).

Informationen om hanteringen är tydlig och fortsatt bra på Jordbruksverkets hemsida; läs mer här! Vid ankomst till Sverige måste hunden även anmälas vid Tullen – läs mer här.

Konsekvenser av nuvarande regler

Svensk Jakt skrev om det vid nya reglernas inträdande och dess olika konsekvenser – samt skälen för förändringen, vilket kan vara bra för att få en förstelse och utmaning som Jordbruksverket har vid beslutsfattande. Läs mer här!

Förhoppningen är att det kommer uppfödare på närmare håll i Skandinavien så att det blir enklare och närmare att skaffa Braque Français – fram till dess hoppas jag att denna information hälper intresserade att skaffa hem en jakt- och familjevän.

Lycka till!